Οικολογική απεντόμωση
Η ΑΡΟΣΙΣ είναι η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα εταιρεία που εφαρμόζει σύστημα οικολογικής απεντόμωσης
  περισσότερα...
 
Αρχική Χάρτης ιστότοπου Επικοινωνία  
 
English
 
 
 
Αρχική
 
 

Βιολογικά προϊόντα τι σημαίνει - τι πρέπει να γνωρίζετε.

Η Βιολογική Γεωργία είναι φιλοσοφία
Η βιολογική γεωργία δεν είναι απλά ένας διαφορετικός τρόπος καλλιέργειας αλλά μια διαφορετική φιλοσοφία παραγωγής, η οποία προϋποθέτει σεβασμό και κατανόηση της φύσης και των αναγκών της, παραγωγή χωρίς εξάντληση των φυσικών πόρων και σεβασμό στην υγεία και ασφάλεια του καταναλωτή.

Πράσινη ανάπτυξη
Η βιολογική γεωργία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες  ενός αειφόρου μοντέλου οικονομίας, που συνδυάζει με επιτυχία την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης.

Η Βιολογική Γεωργία
Είναι ένα σύστημα διαχείρισης και παραγωγής αγροτικών προϊόντων που στηρίζεται σε πρακτικές που σχεδιάστηκαν με σκοπό την εξασφάλιση της ελάχιστης ανθρώπινης παρέμβασης και των επιπτώσεών της στο περιβάλλον, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι αυτό το σύστημα λειτουργεί όσο πιο φυσικά γίνεται.

Οι τυπικές πρακτικές της βιολογικής γεωργίας περιλαμβάνουν:
Αμειψισπορά ως βασική προϋπόθεση για ορθολογική χρήση των διαθέσιμων φυσικών πόρων. Πολύ αυστηρά όρια στη χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας και συνθετικών λιπασμάτων και προσθετικών στην επεξεργασία των τροφίμων καθώς και άλλες εισροές.

Πλήρη απαγόρευση της χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Χρησιμοποίηση των αυτοπαραγόμενων πόρων, όπως το ζωικό κοπρολίπασμα.
Επιλογή φυτικών και ζωικών ειδών, ανθεκτικών σε ασθένειες και προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες της περιοχής καλλιέργειας.
Η πιστοποίηση των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας γίνεται από τους ειδικούς φορείς και βάσει της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλά διαφορετικά λογότυπα για τη σήμανση των βιολογικών προϊόντων. Για παράδειγμα, στις συσκευασίες της ΑΡΟΣΙΣ υπάρχει το λογότυπο της ΔΗΩ, που είναι και ο φορέας πιστοποίσης των προϊόντων ΑΡΟΣΙΣ.      

Επιπλέον, από τον Ιούλιο του 2010 γίνεται υποχρεωτική η χρήση του νέου λογοτύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα βιολογικά, σε όλες τις συσκευασίες των αντίστοιχων προιόντων.                                                            

Χρήσιμοι σύνδεσμοι
1. Ο «Δικτυακός τόπος για τη βιολογική γεωργία» σε όλες τις γλώσσες της Ε.Ε., αποτελεί μια ολοκληρωμένη πηγή πληροφόρησης για τη Βιολογική Γεωργία.

http://www.organic-farming.europa.eu/

Ο δικτυακός τόπος είναι μία πλατφόρμα επικοινωνίας που παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για τους καταναλωτές καθώς και για ενδιαφερόμενα μέρη και άλλους παράγοντες.

2. Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας
ΔΗΩ
Αριστοτέλους 38 ΤΚ 10433, Αθήνα
Τηλ.: 210 8224384
Fax: 210 8218117
E-mail: mailto:%20info@dionet.gr
Website: http://www.dionet.gr/

 
 
 
Σύνδεση / Νέος χρήστης
 
 
Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.