Πολυσπόρια με ρόκα και λιαστές ντομάτες

Υλικά για 4 μερίδες:
  • 1 φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια μικρόσπερμα Γρεβενών
  • 1 φλιτζάνι βρασμένες φακές Καστοριάς
  • 1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια
  • 1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια μπαρμπούνια Καστοριάς
  • 1 ματσάκι τρυφερή ρόκα
  • 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 6 λιαστές ντομάτες σε λάδι
  • 12 ελιές καλαμών
  • 2 καρότα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
  • 1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
  • αλάτι
Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια. Καθαρίζετε και τρίβετε τα καρότα. Στραγγίζετε τις λιαστές ντομάτες από το λάδι και τις κόβετε σε λεπτές λωρίδες. Ξεπλένετε τη ρόκα, τη στραγγίζετε και την ψιλοκόβετε. Βάζετε σε ένα μπολ τα βρασμένα όσπρια, τις λιαστές ντομάτες, τα φρέσκα ρεμμυδάκια, τη ρόκα, το καρότο, τις ελιές, το μαϊντανό, τη ρίγανη και λίγο αλάτι. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το ξίδι, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.