Οικολογική απεντόμωση
Η ΑΡΟΣΙΣ είναι η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα εταιρεία που εφαρμόζει σύστημα οικολογικής απεντόμωσης
  περισσότερα...
 
Αρχική Χάρτης ιστότοπου Επικοινωνία  
 
English
 
 
 
Αρχική > Γνωρίστε τον τόπο μας > Γνωρίστε τις Πρέσπεs
 
 

Γνωρίστε τις Πρέσπεs

Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας βρίσκονται οι Πρέσπες, δύο λίμνες που χωρίζονται από μια λωρίδα γης μήκους 4 χιλιομέτρων. Η Μεγάλη Πρέσπα εκτείνεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ. και την Αλβανία. Η Μικρή Πρέσπα απλώνεται κυρίως στην Ελλάδα και ένα μικρό της τμήμα στην Αλβανία.

Εθνικός Δρυμός Πρεσπών


Οι Πρέσπες αποτελούν εθνικό δρυμό από το 1974 που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις. Η Μικρή Πρέσπα, ως μοναδικός υγροβιότοπος, προστατεύεται και από τη συνθήκη Ραμσάρ. Το 1991 δημιουργήθηκε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια της WWF που στηρίζει τις προσπάθειες ανάδειξης και προστασίας του φυσικού πλούτου της περιοχής. Στις Πρέσπες υπάρχουν περισσότερα από 1.500 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων. Όσον αφορά στην πτηνοπανίδα σημαντικότερη θεωρείται η παρουσία των πελεκάνων και συγκεκριμένα του αργυροπελεκάνου που θεωρείται αρκετά σπάνιο είδος παγκοσμίως.


Μια διαδρομή στις Πρέσπες και τα χωριά της


Οι λίμνες των Πρεσπών και οι γύρω περιοχές με τα όμορφα χωριά συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο φυσικής ομορφιάς με ιδιαίτερη πολιτισμική κληρονομιά.

Οι Ψαράδες είναι το πιο γνωστό και τουριστικό χωριό των Πρεσπών. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό κτισμένο δίπλα στη Μεγάλη Πρέσπα. Στον μεγάλο πεζόδρομο συγκεντρώνεται όλη η τουριστική ζωή του χωριού με πολλές ταβέρνες, οι οποίες ανάμεσα σε άλλα σερβίρουν φασολάδα και γίγαντες πλακί, γριβάδι, το μεγάλο ψάρι της λίμνης που τρώγεται ψητό ή τηγανητό, τα μικρά και πεντανόστιμα ψαρόνια αλλά και φρέσκες πέστροφες που βέβαια δεν είναι της λίμνης.

Αφήστε τον πεζόδρομο και χωθείτε στα σοκάκια. Τα παλιά πέτρινα σπίτια και η εκκλησία θα σας δώσουν μια γραφική εικόνα του χωριού. Απολαύστε μια βαρκάδα στη λίμνη και επισκεφτείτε τα απομονωμένα ασκηταριά. Η ξενάγηση των ντόπιων βαρκάρηδων θα σας γεμίσει με όμορφες εικόνες και ιστορίες. Εντυπωσιακές είναι οι παλιές ξύλινες εξέδρες της λίμνης όπου παλιά δένανε οι ψαράδες τις βάρκες τους όταν η στάθμη του νερού ήταν ψηλότερη. 

Ο Άγιος Γερμανός είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα ομορφότερα χωριά των Πρεσπών. Ο παλιός πλούτος του χωριού είναι αποτυπωμένος στην πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των πέτρινων σπιτιών στα οποία ξεχωρίζουν οι λεπτομέρειες από διακοσμητικό τούβλο, οι ξύλινοι εξώστες και τα αετώματα. Το χωριό διασχίζει το ποταμάκι που κατεβαίνει από τις πλαγιές του Βαρνούντα.
Οι οικοξεναγοί της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών θα σας αποκαλύψουν χαρακτηριστικές εικόνες της ζωής του χωριού. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στον άγιο Γερμανό, το ναό του 11ου αιώνα με την υπέροχη αρχιτεκτονική, αλλά και στο πρόσφατο αναστηλωμένο κτίριο του μουσείου.


Ανηφορίζοντας για τον Άγιο Γερμανό, συναντάμε τον Λαιμό, ένα εξίσου όμορφο χωριό με ωραία σπίτια, όμορφους ξενώνες και αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα. Εδώ έχει την έδρα του η ΜΚΟ, το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών, με πρωτοβουλίες σε τοπικό και διασυνοριακό επίπεδο σε τομείς όπως η νεολαία, ο τουρισμός, η οικονομική ανάπτυξη, η συνεργασία με άλλες ΜΚΟ, ο εθελοντισμός κ.λπ. Τα στελέχη του οργανισμού είναι νέα παιδιά, εθελοντές από τη Γαλλία και όλη την Ευρώπη. Στον Λαιμό, επίσης, δραστηριοποιείται ο Κύκλος του χορού, με τον κύριο Γιάννη Κωνσταντίνου, χοροδιδάσκαλο που διοργανώνει σεμινάρια τοπικών χορών: το Λεβέντικο των Πρεσπών, Μπαϊράτσε, Ζαράμο, Λέοτο.

Ο Άγιος Αχίλλειος είναι το νησί στη Μικρή Πρέσπα, περισσότερο γνωστό για την υπέροχη βασιλική του 10ου αιώνα, χτισμένη από τον τσάρο Σαμουήλ. Το νησί υπήρξε για μικρό χρονικό διάστημα πρωτεύουσα του Βουλγαρικού Βασιλείου.  Εκτός από αξιοθέατο, αποτελεί εδώ και χρόνια το κέντρο των εκδηλώσεων «Πρέσπεια» με σημαντικές συναυλίες.
Η πλωτή πεζογέφυρα καταλήγει στον μικρό οικισμό του νησιού με τους περίπου 20 κατοίκους. Από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι για την ιστορική βασιλική. Συνεχίστε στο μονοπάτι και χαθείτε στα υπέροχα λιβάδια του νησιού όπου βόσκουν ελεύθερα οι αγελάδες και ανακαλύψτε τις βυζαντινές εκκλησίες. Απολαύστε έναν μοναδικό περίπατο στην απόλυτη ησυχία, μακριά από τις ορδές των τουριστών, όπου θα έχετε αφορμές για πολλές υπέροχες φωτογραφίες.

Η Οξυά και η Μικρολίμνη είναι δύο μικρά χωριά χτισμένα στη νότια μεριά της Μικρής Πρέσπας. Οι λιγοστοί κάτοικοί τους ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια φασολιών και το ψάρεμα. Αν και δεν έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά, η ήρεμη ζωή των χωριών με τους φιλόξενους κατοίκους τους θα σας κατακτήσουν με τη γαλήνη και την ηρεμία τους.   Στη Μικρολίμνη, με θέα το Βιδρονύσι θα απολαύσετε την μικρή Πρέσπα σε όλο της το μεγαλείο και αν είστε τυχεροί θα παρακολουθήσετε τους κορμοράνους να στεγνώνουν τα φτερά τους σε απόσταση αναπνοής. Για φαγητό επισκεφτείτε την ταβέρνα πάνω στην πλατεία του χωριού όπου θα απολαύσετε γριβάδι, πέστροφα, σπιτικές τηγανητές πατάτες αλλά και την υπέροχη σπιτική «πικάντικη» σαλάτα.


Τα Βυζαντινά Μνημεία των Πρεσπών


Η ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών και τα χωριά τους κρύβουν μοναδικούς θησαυρούς που περιμένουν να τους ανακαλύψετε. Στο μαγευτικό τοπίο υπάρχουν διάσπαρτες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, απομεινάρια ναών και ασκηταριά που συνθέτουν μια υπερβατική ατμόσφαιρα. Απολαύστε τα ασκηταριά στη Μεγάλη Πρέσπα, με αυτό της Ελεούσας να ξεχωρίζει για τον καλοδιατηρημένο ναό του 15ου αιώνα και τις εκπληκτικές τοιχογραφίες, παλαιολόγειας τεχνοτροπίας, φιλοτεχνημένες από τον δάσκαλο και τον μαθητή του, τις βυζαντινές εκκλησίες του Άγιου Αχίλλειου, την όμορφη αρχιτεκτονική του Άγιου Γερμανού, τον Άγιο Νικόλαο με τις τοιχογραφίες από τα απόκρυφα ευαγγέλια στο Πλατύ, τον Άγιο Αθανάσιο στη Μικρολίμνη και τον Άγιο Νικόλαο δίπλα στους καλαμιώνες της Πύλης.

Πώς θα φτάσετε στις Πρέσπες
Από Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας οδού ως την Καστοριά και από εκεί μέσω της προέκτασης της παρα-Εγνατίας οδού συνεχίζετε για Πρέσπες. Από την Αθήνα ακολουθήστε την Εθνική οδό ως τη Λάρισα και συνεχίστε για Κοζάνη, από εκεί μέσω Εγνατίας ως την Καστοριά. Επίσης, υπάρχει αεροπορική σύνδεση με το αεροδρόμιο Αριστοτέλης της Καστοριάς (Αεροδρόμιο Αριστοτέλης, Τ.: 24670 42515).

 
Γνωρίστε την Καστοριά
Γνωρίστε τις Πρέσπεs
 
 
 
Σύνδεση / Νέος χρήστης
 
 
Οι λίμνες των Πρεσπών και της Καστοριάς δημιουργούν ιδανικό μικροκλίμα για την καλλιέργεια εξαιρετικής ποιότητας οσπρίων.