Συχνές ερωτήσεις

Πώς διατηρούνται και μέχρι πότε μπορούν να καταναλωθούν τα φασόλια;
Τα όσπρια συλλέγονται μία φορά ετησίως. Καλό, αλλά όχι απαραίτητο, είναι να καταναλωθούν μέχρι να βγει η επόμενη σοδειά.  Μέχρι να καταναλωθούν πρέπει να διατηρούνται σε χώρους καθαρούς και δροσερούς, χωρίς υγρασία και απευθείας έκθεση στον ήλιο. Επίσης, να αποφεύγεται η επιμόλυνσή τους από άλλα γειτονικά προϊόντα. Το κιτρίνισμα του φασολιού δεν επηρεάζει αρνητικά το βρασμό, τη φλούδα και τη γεύση του.

Γιατί τα Ελληνικά όσπρια είναι πιο ακριβά από τα εισαγωγής;
Η πλειοψηφία των εισαγόμενων οσπρίων  προέρχεται από χώρες με φθηνό κόστος παραγωγής (Κίνα, Τουρκία, Λατινική Αμερική, Πολωνία). Οι απαιτήσεις των Ελλήνων καλλιεργητών είναι ανάλογες με το ακριβό κόστος ζωής της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.
Η καλλιέργεια των οσπρίων στη Καστοριά και τις Πρέσπες είναι παραδοσιακή και ήπιας διαχείρισης. Εφαρμόζεται σε μικρούς κλήρους, με περιορισμένη χρήση μηχανημάτων ,συνεχή φροντίδα από τον καλλιεργητή και με μικρή απόδοση ανά στρέμμα. Ο σπόρος που χρησιμοποιείται είναι ντόπιος και σε πολλούς αγρούς η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια.  

Γιατί και πως εφαρμόζεται η οικολογική απεντόμωση στα προιόντα ΑΡΟΣΙΣ;
Η οικολογική απεντόμωση είναι μια πολυδάπανη φυσική μέθοδος καταπολέμησης των εντόμων που είναι πιθανό να αναπτυχθούν στο προιόν. Συνήθως, στη βιομηχανία,  η καταπολέμηση των εντόμων πραγματοποιείται με χημικά σκευάσματα τα οποία είναι πιθανό να αφήσουν υπολείμματα στο προιόν.
Η  AROSIS εφαρμόζει την οικολογική απεντόμωση ως εξής: Aαποθηκεύει  το προιόν σε θερμαινόμενο αεροστεγή θάλαμο όπου προστίθεται άζωτο και αφαιρείται οξυγόνο. Έτσι, καταπολεμούνται με φυσικό  τρόπο τα έντομα, χωρίς να επιβαρύνεται το προιόν με χημικά υπολείμματα. Μάθετε περισσότερα

Τι είναι το προιόν Π.Γ.Ε. ;
Είναι το προιόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Έχει φήμη, Παράγεται με προδιαγραφές, σε συγκεκριμένη (οριοθετημένη) περιοχή, και η παραγωγή, επεξεργασία του πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή. Μάθετε περισσότερα

Τι είναι η Ολοκληρωμένη Διαχείριση;
Είναι ένα σύστημα καλλιέργειας που εφαρμόζει την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και των εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προιόντων. Η πλήρως καταγεγραμμένη διαδικασία παραγωγής από το χωράφι μέχρι τον καταναλωτή παράγει υγιεινά και ασφαλή γεωργικά προιόντα με πιστοποιημένη ποιότητα. Μάθετε περισσότερα

Γιατί κάποια πακέτα ενδέχεται να περιέχουν έντομα ή μούχλα;
Τα όσπρια είναι ζωντανοί οργανισμοί που αλλάζουν κατά το διάστημα της ζωής τους και επιρεάζονται από το περιβάλλον τους. Είναι φυσιολογικό λοιπόν κάτω από ιδανικές συνθήκες να αναπτύξουν  είτε μούχλα είτε έντομα.  Αν αφήναμε όσπρια σε ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης (απόλυτα καθαρός, ξηρός και σκοτεινός θάλαμος με αερισμό) δε θα παρουσίαζαν πρόβλημα εκτός από τη φυσιολογική τους γήρανση.
Τα όσπρια μετά τη τυποποίησή τους ενδέχεται να παρουσιάσουν τα εξής προβλήματα:
Μούχλα: Προέρχεται είτε από την υγρασία του ίδιου του προϊόντος είτε από αυξημένη υγρασία ή έκθεση στον ήλιο - ζέστη του χώρου αποθήκευσης ή τοποθέτησης των συσκευασιών στο κατάστημα πώλησης/ντουλάπι σπιτιού. Η AROSIS. όταν είναι απαραίτητο, ξηραίνει τα προιόντα της ώστε να έχουν την επιθυμητή υγρασία που προβλέπει ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών. Ενδέχεται όμως, (αυτό συμβαίνει κυρίως στα φασόλια γίγαντες), η υγρασία στο κέντρο του κάθε κόκκου να είναι αρκετά μεγάλη ώστε σιγά – σιγά να μεταφερθεί στην επιφάνειά του δημιουργώντας το φαινόμενο της μούχλας. Η ΑΡΟΣΙΣ αναλαμβάνει την αντικατάσταση του προβληματικού προϊόντος.
Έντομα: Προέρχονται από την ανάπτυξη μικροοργανισμών στα όσπρια. Ενδέχεται να παρουσιασθούν εξαιτίας του ίδιου του προϊόντος ή εξαιτίας προϊόντων που βρίσκονται κοντά στα όσπρια. Η  AROSIS αποτρέπει την εμφάνιση εντόμων στα προϊόντα της εφαρμόζοντας οικολογική απεντόμωση. Η οικολογική απεντόμωση είναι μια φυσική μέθοδος η οποία όσο σωστά και να εφαρμοσθεί δεν έχει τη δραστικότητα των χημικών σκευασμάτων. Έτσι, υπό κάποιες συνθήκες (άμεση έκθεση στον ήλιο ή αυξημένη θερμοκρασία  στο χώρο τοποθέτησης, γειτονικά προϊόντα που έχουν προσβληθεί), ενδέχεται να παρουσιαστούν έντομα στις συσκευασίες των οσπρίων. Η ΑΡΟΣΙΣ αναλαμβάνει την αντικατάσταση του προβληματικού προϊόντος.

Γιατί κάποια όσπρια ενδέχεται να μη βράζουν ή να είναι σκληρά;
Μπορεί να φταίει το σκληρό νερό με το οποίο βράζουν: Προτείνουμε τη χρησιμοποίηση μαλακού νερού.
Μπορεί να οφείλεται στον τρόπο μαγειρέματος. Π.χ. λιγότερος χρόνος βρασμού απ’ τον προτεινόμενο, χρησιμοποίηση υλικών που επιβραδύνουν το βρασμό όπως το αλάτι κ.α. Δείτε συμβουλές για το μαγείρεμα

Σε τι διαφέρουν τα φασόλια Καστοριάς από τα φασόλια Πρεσπών;
Ο νομός Καστοριάς και οι γειτονικές Πρέσπες έχουν παρόμοιο κλίμα, υψόμετρο, μορφολογία και σύσταση εδάφους. Οι καλλιεργητές των δύο περιοχών έχουν κληρονομήσει και εφαρμόζουν τον ίδιο, παραδοσιακό, τρόπο καλλιέργειας πάντα με χρησιμοποίηση σπόρου ντόπιας ποικιλίας.
Έτσι, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των φασολιών των δύο περιοχών παρά μόνο στο μέγεθος της ποικιλίας Γίγαντες – Ελέφαντες (Π.Γ.Ε.). Συνήθως στη Καστοριά ο σπόρος που χρησιμοποιείται (Γίγαντες) είναι μικρότερος σε μέγεθος από αυτόν των Πρεσπών (Ελέφαντες).

Τι είναι τα έγχρωμα φασόλια Καστοριάς - Πρεσπών;
Η AROSIS σε συνεργασία με καλλιεργητές των δύο περιοχών καινοτομεί παράγοντας ντόπιες ποικιλίες φασολιού που διαφέρουν από τα λευκά στο χρώμα αλλά κυρίως στη γεύση. Έχουν αυξημένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, η γεύση τους μοιάζει με του κάστανου και προσφέρουν έντονες γαστριμαργικές συγκινήσεις (φασόλια έγχρωμα σαλάτα, φασόλια έγχρωμα στο φούρνο κ.ά.).
 
Όσπρια Συμβατικής ή Βιολογικής καλλιέργειας;
Τα όσπρια Βιολογικής Γεωργίας Καστοριάς – Πρεσπών είναι πιστοποιημένα προϊόντα που καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Η τιμή τους σε σχέση με τα Συμβατικής καλλιέργειας είναι αυξημένη. Πάντως, η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων κατά τη καλλιέργεια των φασολιών Συμβατικής Γεωργίας είναι μικρή έως μηδενική και δεν επιβαρύνει ουσιαστικά το προϊόν. (Αποτέλεσμα χημικής ανάλυσης από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης - Αρ. εγγράφου 2438 / 16–3–1999).