Σούπα φασολιών με μπέικον

Υλικά για 4 - 6 μερίδες:
  • 250 γρ. φασόλια πλακέ μεγαλόσπερμα Καστοριάς
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 4 καρότα
  • 2 πατάτες
  • 1 κ. σ. ντοματοπελτές
  • 8 φέτες μπέικον
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κ. γλ. τριμμένο ξερό φασκόμηλο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση:

Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Καθαρίζετε και τρίβετε τις πατάτες. Βάζετε τα φασόλια και τα λαχανικά στην κατσαρόλα και ρίχνετε 1 λίτρο νερό και 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο. Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε ½ φλιτζάνι νερό και τον προσθέτετε στην κατσαρόλα μαζί με το φασκόμηλο. Βράζετε χωρίς να αλατίσετε σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά. Αλατίζετε και συνεχίζετε το βράσιμο για 20 λεπτά ακόμη. Κόβετε το μπέικον σε μικρότερα κομμάτια και το σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Το στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας. Μοιράζετε τη σούπα στα πιάτα και γαρνίρετε με το μπέικον και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.